6 huidverzorgingstips om maskné tegen te gaan

8 december 2020

Je hoort en leest het de laatste tijd overal, de term; maskné.

Wat is maskné?

Met maskné wordt huiduitslag bedoeld die veroorzaakt wordt door mondkapjes. Deze kan bestaan uit irritatie, roodheid, puistjes en mee eters. De medische term voor maskne is ance mechanica: huidirritatie en -uitslag die ontstaat door een combinatie van wrijving en zweten.

Wij zien dit de laatste tijd ook steeds vaker terug in de praktijk. Behalve regelmatig jouw huidtherapeute te bezoeken, kun je meer doen in de strijd tegen maskné.

Hierbij onze top 6 huidverzorgingstips om maskné verder tegen te gaan:

Tip 1. Draag een wegwerp- of een katoenen mondmasker

Om jouw huid te ontzien, kun je het beste kiezen voor wegwerp- of katoenen mondmaskers. Zijde is ook een hele fijne stof voor de huid, maar deze stof kun je helaas niet op de geadviseerde 60 graden wassen. Katoen ademt, waardoor jouw poriën niet (helemaal) worden afgesloten. Het vocht blijft in de huid waardoor jouw huid gehydrateerd blijft en minder snel gaat irriteren.

Tip 2. Was jouw katoenen mondmasker dagelijks en bewaar het hygiënisch

Was jouw mondkapje dagelijks op 60 graden met ongeparfumeerd wasmiddel en zonder wasverzachter. Zorg dat je voldoende gewassen mondmaskers op voorraad hebt. Bij voorkeur draag je hetzelfde mondkapje niet langer dan drie uur achter elkaar. Bewaar jouw mondkapje in een afgesloten bakje of diepvrieszakje met zipsluiting tot een volgend moment die dag.

Tip 3. Raak jouw mondkapje zo min mogelijk aan

Blijf met je vingers van het mondkapje (en jouw gezicht) af en probeer alleen de elastiekjes voor om de oren aan te raken. De bacteriën op jouw vingers kunnen anders makkelijk op het mondkapje komen en je kunt deze bacteriën dan ook weer makkelijk verspreiden.

Tip 4. Zorg voor een goede skincare routine

Dit vinden wij natuurlijk altijd heel belangrijk, maar wanneer je met (extra) onzuiverheden kampt, is het nu nog belangrijker om zowel ’s ochtends als ‘s avonds de huid grondig te reinigen en tonen. Kies voor een reiniging met veel zuren en actieve ingrediënten, zoals de Blemish + Age Cleanser van SkinCeuticals. Deze reiniging bevat exfoliërende ingrediënten, zoals salicyl- en glycolzuur, waardoor onzuiverheden zullen verminderen en tevens minder kans krijgen om opnieuw te ontstaan. Na de reiniging gebruik je een toner, zoals de Blemish + Age Toner, om jouw huid verder te reinigen en te verfrissen.

Om jouw routine tegen onzuiverheden compleet te maken breng je na de reiniging in de ochtend een vitamine C antioxidantserum aan. Voor een gevoelige en/of onzuivere huid is Serum 10 heel geschikt. Behalve dat het jouw huid de juiste verzorging geeft en de onzuiverheden afremt, beschermt het jouw huid tegen vrije radicalen (zoals luchtvervuiling).

Afsluiten doen we altijd met een breedspectrum zonbescherming (óók in de winter). In combinatie met een mondmasker adviseren we de Ultra Facial UV Defense SPF50, vanwege zijn hydraterende werking, of de Mineral Radiance UV Defense Sunscreen SPF50, omdat deze ook al meteen een beetje camoufleert. Een effectieve vervanger van jouw dagcrème!

Tip 5. Wees kritisch in jouw keuze voor make-up

Om onzuiverheden te verminderen en te voorkomen is het belangrijk dat je make-up aanbrengt die niet verstopt en de huid laat ademen. Wij zijn fan van Base of Sweden en Colorescience (verkrijgbaar in de kliniek). Beide merken hebben de eigenschap dat het de poriën niet verstopt. Wil je meer weten over deze make-up? Wij vertellen jou er graag alles over tijdens een eerste gratis consult! Of informeer eventjes bij jouw huidtherapeute wanneer al in behandeling bent.

Tip 6. Gebruik wekelijks een exfoliërend masker

Door de exfoliërende eigenschappen verwijdert een effectief gezichtsmasker overtollig talg en worden onzuiverheden verminderd. Het Clarifying Clay Masque van SkinCeuticals is een mooie aanvulling in jouw bestaande routine om de onzuiverheden beter onder controle te krijgen (en te houden). Je mag dit masker 1 tot 2 keer per week aanbrengen gedurende 10-15 minuten. Vervolgens kun je het met warm water afspoelen.

Bonustip: ontvang gratis advies van de huidtherapeut

Kamp jij met onzuiverheden en wil je weten op welke manier je jouw huid weer in een gezonde conditie krijgt? Plan een afspraak voor een gratis huidanalyse en laat je vrijblijvend adviseren door één van onze huidtherapeuten.

Wij zijn gevestigd in het Paramedisch Centrum Herten, Roermond. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, dan komen de behandelingen mogelijk (deels) voor vergoeding in aanmerking. Dit kunnen we tijdens het gratis consult voor je nakijken en verder bespreken. Klik hier om contact met ons op te nemen (of scrol verder naar beneden) en reken af met maskné!