Ook zonder make-up je gezicht reinigen?

9 oktober 2020

Vaak wordt er gedacht dat het voldoende is om jouw huid met alleen water, of helemaal niet te reinigen. En wanneer je een dagje geen make-up draagt, dan kan die reiniging best een keertje worden overgeslagen. Helaas. Zelfs wanneer je make-uploos en zonder onzuiverheden of huidklachten door het leven gaat, blijft het belangrijk om dagelijks een goede gezichtsreiniging toe te passen. En nee, met alleen water krijg je het talg en het andere ‘vuil’ dat op jouw huid ligt niet weg.

Huidschade door externe factoren

Je huid krijgt gedurende de dag veel te verduren. Zowel in- als externe triggers beïnvloeden de structuur van de huid. Na verloop van tijd resulteert dit niet alleen in ontstekingen en onzuiverheden, maar ook tekenen van (vroegtijdige) huidveroudering zoals hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels worden meer zichtbaar.

90% van de opgedane huidschade wordt veroorzaakt door bacteriën, luchtvervuiling, zweet, UV-straling, etc. Het dragen van make-up is  slechts een klein gedeelte van de externe factoren die jouw huidconditie schaden.

 

Belang van een dagelijkse gezichtsreiniging

Door het toepassen van een uitgebreide, dagelijkse gezichtsreiniging ga je zowel het zichtbare (zoals make-up) als het onzichtbare ‘vuil’ op je gezicht te lijf. Je huid wordt weer schoon en fris, een doffe/grauwe teint verdwijnt, ontstekingen maken minder kans én je vertraagt het huidverouderingsproces.

Mochten dit niet genoeg redenen zijn, dan hebben we nog een héle belangrijke. Een goede reiniging zorgt er ook voor dat de werkstoffen van huidverzorgingsproducten beter hun werk kunnen doen. De actieve ingrediënten kunnen dieper doordringen via een gereinigd huidoppervlak. Genoeg redenen voor ons in ieder geval om onze cliënten te adviseren om zowel in de ochtend als in de avond de huid goed te reinigen. Een mooie, gezonde huid, begint met de reiniging!

Gezichtsreiniging in de avond 

Oké ’s avonds reinigen klinkt logisch nu je het weet van die externe factoren etc. Toch blijkt dat we juist in de avond vaak geen zin meer hebben om hier tijd voor vrij te maken. Wanneer je merkt dat je dit nog regelmatig skipt (of vergeet), kies dan eens een ander moment uit. Reinig je gezicht bijvoorbeeld meteen na het eten, voordat je op de bank ploft of in bed. Of op het moment wanneer de kids zich klaarmaken om te gaan slapen (tijdens hun bad of douchesessie bijvoorbeeld).

Waarom in de ochtend opnieuw reinigen?

Check, ’s avonds met een schone huid gaan slapen. Waarom dan na een paar uur, in de ochtend wéér reinigen? Je zou denken dat dit een marketingtruc is zodat jouw producten sneller op zijn. Dat is zeker niet het geval. Vergelijk het met tanden poetsen. Dit doe je ook zonder na te denken in de ochtend weer opnieuw. Omdat het een gewoonte is en omdat het ook echt nodig is.

Idem geldt voor jouw huid. Terwijl je slaapt is die namelijk hard aan ’t werk; het voert de afvalstoffen en vetten verder af. Wanneer je de huid in de ochtend niet goed reinigt, dan blijft dit laagje op de huid liggen en kunnen de werkstoffen van jouw serums (zoals een antioxidant) en crèmes, wederom niet goed hun werk doen.

Oké. In de ochtend én avond reinigen dus. Hoe ziet zo’n reinigingsritueel er dan uit?

  • Hygiëne is erg belangrijk; juist bij het reinigen van jouw huid. Was altijd eerst je handen voordat je begint!
  • Breng vervolgens met natte vingertoppen en ronddraaiende bewegingen de reiniging aan. Probeer echt 2 minuten te reinigen; met 10 seconden maak je weinig verschil.
  • Vergeet je hals en decolleté niet mee te nemen.
  • Spoel daarna goed af met warm water.
  • Zorg dat je een schone doek of nog liever; een tissue neemt om jouw huid droog te deppen. Een handdoek die al dagen naast de wastafel hangt of ligt en al heel wat viezigheid heeft opgevangen, is een no-go! Tenzij je weer opnieuw wilt beginnen…
  • Vervolgens breng je een exfoliërende toner aan op een schoon wattenschijfje en wrijf je hiermee goed de gereinigde huid na. Je zult versteld staan hoeveel viezigheid je hiermee nog steeds van de huid haalt. Tevens helpt een toner de huid verder te verfrissen en te herstellen. Werkstoffen van jouw verdere huidverzorgingsroutine kunnen nóg beter doordringen. Win/win!

Must-do: dagelijks reinigen!

Een gedegen huidverzorgingsroutine heeft veel impact op de conditie en gezondheid van jouw huid. Belangrijk onderdeel van zo’n routine is een dagelijkse reiniging. Dat is dan ook het minimale huidadvies dat je van ons zult ontvangen. Natuurlijk is een antioxidant en een breedspectrum zonbescherming óók van essentieel belang. Maar wanneer je niet goed reinigt, dan zullen de verdere producten in jouw routine niet optimaal werken.

Welke reinigingsproducten passen bij mijn huid?

De productlijn van SkinCeuticals heeft vier verschillende gezichtsreinigers in het assortiment en twee toners. Voor elk huidtype (en persoonlijke voorkeur) de juiste reiniging! Na een gratis huidanalyse adviseren wij jou vrijblijvend welke reiniging het beste bij jouw huidconditie past.

Bezoek onze webshop met professionele huidverzorgingsproducten

Geen zin of tijd voor een gratis huidanalyse? In onze webshop staan de verschillende reinigers uitgebreid omgeschreven. Toch moeite met kiezen? Stuur ons een mail, bel of whatsapp; wij staan voor je klaar!

Liefs,

Annemiek