Help, ik krijg een baard!

4 februari 2021

Vrouwen en de overgang, daar gaat dit verhaal over. Taboe doorbrekend? Ik hoop het. Want ik heb de oplossing gevonden voor mijn “snor en baard”. Mannen die dit niet willen lezen, prima.

Er waren ooit tijden, voor Covid-19, dat we elkaar drie zoenen op de wang gaven wanneer we elkaar begroeten. Gewoon net even die speciale begroeting van mensen die dichtbij je staan. Een liefdevolle begroeting van vrienden en familie.

En dan is er ineens dat moment waarop een vriendin, na die liefdevolle begroeting, tegen je zegt; “Jeetje, je prikt wel hoor”…..alarmbellen gaan af.

Terug in de tijd

Ik schrik van die opmerking. Of schrikken is misschien niet het juiste woord. Het is meer een gevoel van “oeps, maar dat wil ik niet”. Het gevoel dat me terugbrengt in de tijd. Terug naar verjaardagen met familie. Ooms en tantes en al mijn neefjes en nichtjes.

Ook daar waren de begroetingen altijd hartelijk. Niet zo vreemd, we woonden ruim 200 kilometer bij elkaar vandaan, dus de keren dat we samen kwamen waren hartelijk en vol plezier. Dus ook daar de zoenen en knuffels van ooms en tantes.

Maar die ene tante, dat vond je dan toch altijd wel een beetje vreemd. Want zij prikte altijd. Alsof ze een baardje had of in ieder geval een paar harde haren op haar kin…… en liever gaf je haar dan geen zoen als begroeting maar ja, dat kon je niet maken.

Flashbacks dus nu mijn vriendin tegen me zegt dat ik prik……

En daar zijn dan ook die haartjes in mijn gezicht

Ik ben al op redelijk jonge leeftijd “in de overgang gegaan” zoals dat dan heet in de volksmond, zeg rond mijn 42ste. Met alle soms nare en vervelende klachten van dien. En dus ook die vervelende haartjes in mijn gezicht. Op de rand van mijn kin en op mijn bovenlip. Harde zwarte haren. Niks schattige donsjes die ik al mijn hele leven heb op mijn gezicht, maar die horen gewoon bij mij en dat vind ik oké. Maar niet die harde, zwarte, prikkende haren.

Die zwarte, harde haren zijn het gevolg van de wijziging van het oestrogeen gehalte in ons lichaam, heb ik begrepen. Nou ja, wat het dan ook voor oorzaak heeft, vervelend vind ik het wel.

Op zoek naar oplossingen

Dus op zoek naar oplossingen want ik wil niet bekend staan als die vriendin die prikt, als die vrouw met snor en al helemaal niet als die vrouw met baard. Daar liepen ze vroeger mee in het circus. Nou, ik heb voor een andere carrière gekozen. Dus op zoek naar oplossingen. En die lijken voor de hand te liggen.

Harsen

Harsen leek een oplossing, maar dat is wel heel tijdelijk. Na een paar dagen prikken de eerste kopjes van die zwarte haren alweer door de huid heen. Bovendien reageert mijn huid niet altijd fijn op harsen. Rode uitslag gedurende een paar dagen en soms zelfs ook korstjes erop. Nee, dit is het niet.

Epileren

Epileren heb ik ook een tijd gedaan, tijdrovend en bovendien moet ik elke dag wel weer een haartje ergens vandaan plukken. En ik vergeet er dan ook nog weleens eentje. Als het moet, dan epileer ik, maar liever niet. Is me teveel gedoe.

Scheren

Eigenlijk is dit iets wat ik niet graag vertel aan anderen. Maar de beste optie tot nu toe was voor mij om de haartjes weg te scheren. En weet je, tijdens weekendjes weg deed ik dit toch altijd stiekem… het is bijna iets om je voor te schamen. Het is zo “mannelijk” om je ’s ochtends eerst even te moeten scheren. Al zijn het dan maar die vier kleine plekjes in je gezicht, specifieker twee plekjes op je kin en je bovenlip, maar toch. Het ziet er toch raar uit en niet iets om mee te koop te lopen.

Maar het is toch een aantal jaren dé oplossing voor mij geweest om niet met die zwarte haren op mijn kin en bovenlip rond te hoeven lopen. Maar wennen? Nee dat doet het gevoel van scheren nooit.

Laserontharing

Een vriendin van mij lasert al een aantal jaren haar gezichtsharen weg. Maar zo’n lang traject zag ik eerlijk gezegd niet zitten en op dat moment stoorde ik me er nog niet zo erg aan.

Totdat ik een bericht van Kliniek3 in Herten zag op LinkedIn. Zij waren de trotse bezitters van de Lightsheer Desire diodelaser, de gouden standaard op het gebied van laserontharing, schijnt. Er zijn geen tientallen behandelingen nodig, zoals vaak bij IPL het geval is, maar gemiddeld slechts 5 tot 8 behandelingen.

Zou dit dan de oplossing voor mij zijn? Zou ik dan eindelijk kunnen stoppen met dat “annoying” scheren?

Stoute schoenen aangedaan en contact gelegd met Annemiek Simons van Kliniek3 en haar mijn probleem voorgelegd.

Kun jij me van de vervelende haren in mijn gezicht afhelpen? En het antwoord is een volmondig “Ja”.

Resultaat

Inmiddels ben ik drie behandelingen verder en ontzettend blij met het resultaat, nu al. Daar waar ik me vóór de behandelingen élke dag moest scheren, kan ik het nu gerust 2 of 3 dagen overslaan. Omdat er gewoonweg niet zoveel meer haartjes meer zijn. Hoe ontzettend fijn is dat!

Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt uiteraard af van de hoeveelheid haartjes etc etc maar gemiddeld zijn er zo’n 5 tot 8 behandelingen nodig om circa 80 tot 90% haarreductie te verkrijgen.

Doet het zeer?

Het is niet pijnloos, maar echt pijnlijk is het niet. Wanneer ze met de laser over een haartje gaan voelt het alsof ze heel kort een elastiekje tegen je huid schieten. Ken je dat gevoel? En dat dan voor een minieme seconde.

Ik vind het heel erg meevallen, maar ja pijnbeleving is heel persoonlijk.

Je voelt even iets, dat is waar. En op je bovenlip is het net iets gevoeliger dan op je kin. Maar hé, je staat binnen 10 minuten weer buiten alsof er niks is gebeurd. En dat 6 tot 8 keer en dan geen vervelende haren meer op je kin of bovenlip? Mij het is het dat meer dan waard.

Na de behandeling reageert mijn huid erg goed. Tot een uurtje erna voelt het wat branderig, ik koel het dan eventjes met een kleine ice-pack. Ik heb geen rode plekken na de behandeling, dus kan gewoon weer de straat op.

Vergoeding door de verzekering?

Ja er is een vergoeding beschikbaar door de verzekering mits je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij Annemiek of de huidtherapeuten van Kliniek3 naar de vergoedingsmogelijkheden. Zij kunnen je er alles over vertellen. Zo’n eerste consult is overigens altijd geheel vrijblijvend en kosteloos.

Aan te raden?

Meer dan aan te raden!!

Weg met het taboe en weg met de baard en snor!

Die circus-act van vrouw met baard laten we lekker in de Middeleeuwen!

Het is eenvoudig weg te laseren, dus waarom zou je het niet doen?

Groetjes,

Colette