Verschil laser en IPL ontharing

11 februari 2020

Verschil laser en IPL ontharing

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen laser en IPL. In dit blog leggen we dit graag aan je uit.

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een effectieve manier van langdurige, permanente ontharing. Het is alleen effectief voor de haartjes die pigment bevatten en daardoor ongeschikt voor dunne, lichte donshaartjes of rode/grijze haartjes. Tevens zijn de dikte en structuur van de haartjes medebepalend voor een effectief behandeltraject.

Bij Kliniek3 maken we gebruik van de LightSheer Diodelaser, de gouden standaard op het gebied van laserontharing.

Hoe werkt een laser?

Een laser produceert een lichtbundel met een specifieke golflengte (Lightsheer Diode: 810 nm), in zeer hoge concentratie. De laserstraal wordt een fractie van een seconde uitgezonden op de huid. De energie van de laserstraal wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en zet deze om in warmte. Deze warmte zorgt voor vernietiging van de haarwortel, zodat hieruit geen nieuwe haar meer kan groeien.

Wat is het verschil tussen laser en IPL ontharing? 

IPL heeft een breed spectrum van licht en is geschikt voor oppervlakkige huidproblemen. Een laser daarentegen heeft één specifiek kleur licht en is geschikt voor de oppervlakkige, maar ook de diepere gelegen huidproblemen, zoals hirsutisme, hypertrichose, sinus pilonidalis en acne.

Middels IPL wordt er gewerkt met intensief licht dat uit verschillende golflengtes bestaat. Voor ontharing zijn echter alleen bepaalde golflengtes effectief. Voor een optimaal behandelresultaat is het effectiever om de overige golflengtes uit te filteren. Tevens is flitslicht niet synchroon (zoals laserlicht), waardoor er veel licht verloren gaat in omliggend weefsel. Hierdoor wordt een haarwortel minder effectief gecoaguleerd (verhit) waardoor de dieper gelegen haarwortels onvoldoende reageren.

Behandelreeks laser VS IPL

De tarieven van IPL liggen per behandeling vaak een stuk lager, maar je hebt er dan ook veel meer nodig om tot een gewenst resultaat te komen.

Voor laserontharing hanteren wij de volgende richtlijnen:

Deze behandelfrequenties zijn nodig omdat de haartjes zich tijdens de laserbehandeling in de groeifase moeten bevinden en niet in de overgangsfase (haar en het haarzakje gaan van elkaar los) of de rustfase (het haar rust in de follikel). De haartjes kunnen uitsluitend permanent verwijderd worden wanneer deze zich in de groeifase bevinden op het moment van de laserbehandeling. Na een reeks van behandelingen met de juiste intervallen, zijn we naar verwachting elk haartje wel een tegengekomen in de groeifase!

Meer informatie?

Ben je benieuwd of laserontharing ook voor jou geschikt is? Wij gaan pas over tot behandeling nadat er een gratis en vrijblijvend informatiegesprek heeft plaatsgevonden waarin wij alle vragen beantwoorden en zorgvuldig onderzoeken of er geen contra-indicaties zijn. Plan hier jouw gratis intake.

Bij ons vind je geen spectaculaire aanbiedingen, maar ben je het hele jaar door verzekerd van eerlijke en marktconforme tarieven, passend bij onze hoogwaardige apparatuur en de professionaliteit, ervaring, kennis en kunde van de huidtherapeuten of laserexperts.