Zijn chemische peelings echt zo chemisch?

30 maart 2021

Je bent bewust bezig met je lijf, eet gezond en beweegt voldoende. Je komt graag verzorgd voor de dag en je vindt het belangrijk dat jouw huid er goed en gezond uitziet. Waarom zou je dan iets ‘chemisch’ zoals chemische peelings op jouw huid laten aanbrengen? En zijn deze chemische peelings wel echt zo chemisch?

De naam van deze behandeling kan behoorlijk misleidend zijn. Het woord ‘chemisch’ wordt vaak geassocieerd met slecht, schadelijk of ongezond.

Maar niets is minder waar! Als iets slecht, schadelijk of ongezond zou zijn voor jouw huid, dan was deze behandeling zeker niet zo populair in onze branche.

Wat is er zo chemisch aan chemische peelings?

De peeling is van zichzelf niet chemisch. De vloeistof die wordt aangebracht tijdens deze behandeling bestaat juist uit natuurlijke zuren. Een intensieve chemische peeling zorgt voor een chemische reactie die plaatsvindt in de huid.

Door deze reactie worden oude oppervlakkige huidcellen verwijderd. Er komt plaats aan de oppervlakte voor nieuwe, jonge huidcellen (celvernieuwingsproces). Hierdoor wordt een frissere, egale en stralende huid zichtbaar. Huidoneffenheden zoals acne, zonschade, pigmentvlekjes en littekens zullen verminderen en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd.

Voor elke huid is er een geschikte chemische peeling!

Elk zuur heeft specifieke eigenschappen en dat maakt chemische peelings zo gewild. Voor ieder huidtype en elke indicatie is er een passend zuur beschikbaar. Wij werken doorgaans met drie verschillende zuren in de kliniek:

  • Salicylzuur –> werkt ontstekingsremmend. Dit zuur passen wij vaak toe bij een vette huid, mee- eters en alle vormen van acne.
  • Glycolzuur –> werkt effectief bij een verminderde huidkwaliteit. Ideaal voor beginnende huidveroudering, oppervlakkig pigment en een doffe huid die wel een oppepper kan gebruiken!
  • Melkzuur –> stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur. Het ontstaan van rimpels komt voor een groot deel door een tekort aan hyaluronzuur. Deze peel wordt vaak toegepast bij een gevoelige/ droge huid, rosacea, zonschade, melasma.
  • Als extra toevoeging gebruiken we ook regelmatig Retinol. Of we adviseren het als aanvulling in jouw thuisroutine. Retinol stimuleert de aanmaak collageen en elastine en vermindert de aanmaak van overtollige pigmentatie. Het kan worden toegepast bij bijna elke indicatie.

Ga je bij elke chemische peeling vervellen?

Nee, je gaat niet bij élke chemische peeling vervellen. De samenstelling van een chemische peeling en de diepte van de peeling bepalen we altijd samen. Ook kun je thuis al starten met de juiste producten om jouw huid goed voor te bereiden op de behandelingen. Wanneer jij liever geen zichtbare huidreactie wenst, is een oppervlakkige, milde peeling de perfecte behandeling!

Kunnen chemische peelings ook in de zomer?

Chemische peelings kun je in principe het hele jaar veilig ondergaan, mits je onze adviezen goed opvolgt. Wanneer je op zonvakantie gaat (of net terug bent met een te zongebruinde huid), dan stellen we de diepere peelings wel eventjes uit.

Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat je voor of na een chemische peeling uren in de felle zon gaat bakken. Deze regels voor bescherming tegen de schadelijke straling van de zon adviseren wij doorgaans iedereen die graag een mooie, gezonde huid wenst. Ongeacht of je een chemische peeling hebt gehad of niet.

Zonbescherming, zonbescherming en nog eens: zonbescherming

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Wees zuinig op jouw huid en smeer dagelijks (ook in de winter) een breedspectrum zonbescherming (minimaal SPF30) speciaal voor het gelaat. Hiermee sluit je elke ochtend jouw huidverzorgingsroutine af. Daarna kun je eventueel jouw make-up aanbrengen.

Omdat een SPF maximaal 2 uur bescherming biedt, dien je dit ook elke 2 uur te herhalen, zeker in de zomer en wanneer je buiten bent. Wil je niet over jouw make-up smeren gedurende de dag? Dan is deze minerale zonbescherming in poedervorm de perfecte oplossing!

Benieuwd welke chemische peeling voor jouw huid geschikt is?

Wij kijken graag met onze SkinScope dieper in jouw huid waardoor we meteen kunnen zien welke behoefte(n) deze heeft. Zo’n huidanalyse en advies is geheel gratis en vrijblijvend.

Je kunt een afspraak maken met de huidtherapeut door te bellen, een whatsapp of een e-mail te sturen. Via deze link kom je op onze contactpagina of scroll even verder omlaag :).