Littekens

Wat verstaan we onder littekens?

Wanneer de huid beschadigd gaat de huid zich direct herstellen. Wanneer deze wondgenezing verstoord wordt, kunnen littekens ontstaan. Misschien komt het litteken door een ongeluk of juist door een operatie. Vaak zit er een verhaal achter. Toch kunnen littekens pijnlijk zijn, of cosmetisch storend. Wij kunnen jouw littekens niet 100% verwijderen, maar kunnen wel bijdragen aan pijnvermindering en verfraaien van het uiterlijk van de littekens.

Hoe ontstaat littekenweefsel?

Wanneer een wondje enkel in de bovenste huidlaag komt, geneest het zonder littekenvorming. Bij een diepere beschadiging (in de dermis) is het waarschijnlijker dat een litteken achterblijft. De lichaam merkt een probleem in het zelfhelend vermogen van de huid en krijgt zo het wondje moeilijker dicht.

Om de huid toch te sluiten maakt het lichaam littekenweefsel aan. Dit weefsel bevat niet de eigenschappen van de gezonde huid. Zo is een litteken minder soepel, elastisch en kan het jeuken. Daarnaast kan het litteken wat verhard en verdikt aanvoelen.

Soorten littekens

  • Goed genezend litteken
    Wanneer een litteken goed geneest kan het in de eerste fase wat roder zijn en iets verdikt. Dit verminderd na enkele weken. Wanneer het litteken is gerijpt, na 1 jaar, is het een licht, zacht litteken. Wanneer er meer pigment in de huid zit kan dit litteken iets donkerder van kleur zijn.
  • Atrofisch litteken
    Een atrofisch litteken heeft wat weefsel tekort. Er is sprake van een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing. Dit soort littekens liggen vaak wat dieper in de huid, denk aan littekens na puistjes (link acnelittekens)
  • Hypertrofisch litteken
    Bij hypertrofische littekens is de genezing in de eerste periode te actief. Hierdoor blijft het litteken langer rood, blijft het een langere tijd jeuken en wordt het verdikt.
  • Keloïd litteken
    Bij keloïd littekens is het genezingsproces totaal ontremd. Het litteken wordt groter dan het oorspronkelijke wond en blijft vaak rood van kleur.

Behandelmogelijkheden littekens
Het is belangrijk om een litteken goed te laten beoordelen door een van onze huidtherapeuten. Er zijn, zoals boven besproken, diverse typen littekens die ieder een eigen, passende behandelwijze hebben. Tijdens een gratis en vrijblijvende intake kunnen de mogelijkheden worden besproken.

Benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen?

Wij informeren je graag en staan garant voor een eerlijk advies. Een afspraak inplannen voor een gratis intakegesprek inclusief een vrijblijvend behandelplan op maat, kan eenvoudig via de knop ‘maak afspraak.' Kies vervolgens voor 'gratis intakegesprek.' Voor sommige indicaties/behandelingen is het mogelijk om deze gratis intake te combineren met aansluitend een eerste behandeling naar keuze. Wanneer dit jouw voorkeur heeft, kies dan voor 'Meet & Treat.'

Heel graag tot ziens in de kliniek!