Pigmentvlekken

Wat verstaan we onder pigment?

Pigmentvlekken komen voor op alle leeftijden, in diverse vormen en maten. Allemaal worden ze zichtbaar door een ophoping van melanine, ons pigment in de huid. Ze kunnen op het gehele lichaam ontstaan.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

In veel gevallen worden de plekjes zichtbaar wanneer men ouder wordt. De huid heeft dan meer zonuren gehad en dus meer “schade” opgelopen, vaak met onvoldoende zonbescherming. Daarnaast kan een schommeling in de hormonen zorgen dat de pigmentcel uit balans raakt, waardoor de huid meer pigment aan gaat maken. Maar ook bij jongeren zien we vaker pigmentvlekjes na puistjes, die de huid hebben beschadigd.

Soorten pigmentvlekken

 • Melasma
  Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis in de huid waarbij er een donkere verkleuring ontstaat. Er ontstaan donkere verkleuringen rondom de ogen, rondom de slapen, op het voorhoofd of op de bovenlip. Dit uit zich vaak tijdens, of vlak na een zwangerschap. Door een combinatie aan schommelende hormonen wordt de pigmentcel geprikkeld, waardoor ze meer pigment aanmaken dan nodig is. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen met een zonnebrand, omdat de zon de plekjes kan verergeren. Daarnaast zijn de reeds opgetreden plekjes goed te behandelen.
 • Ouderdomsvlekken (Lentigo Solaris)
  Ouderdomsvlekken komen vaak voor op latere leeftijd. Het zijn goedaardige bruine of zwarte vlekjes, die het gevolg zijn van overmatige blootstelling aan de zon. 90% van alle blanke mensen ouder dan 60 jaar heeft hier en daar een ouderdomsvlekje. Deze kunnen met de jaren toenemen en zijn goed te behandelen.
 • Pigmentvlekken na een puistje (postinflammatoire hyperpigmentatie)
  Na ontstekingen, zoals puistjes, of een verstoorde wondgenezing, kan de huid licht beschadigd zijn en kunnen er kleine pigmentvlekjes zichtbaar worden. Vaak verdwijnen deze plekjes vanzelf, maar dit kan een tijd duren. Het ziet eruit als rode en/of bruine vlekjes, afhankelijk van het huidtype. Bij mensen met een donker huidtype zien we dat de genezing van de huid vaker pigmentvlekken achterlaat.
 • Café-au-lait-vlekken
  Een cafe-au-laitvlek kent zijn naam aan de koffiekleur die de pigmentvlek heeft. Deze ontstaan meestal op kinderleeftijd. Ze kunnen overal op de huid ontstaan en kunnen groter worden in de kinderjaren. De oorzaak van een cafe-au-laitvlek is vrijwel onbekend. 

Behandelmogelijkheden pigmentvlekken
Pigmentvlekken kunnen wij doelgericht en effectief behandelen:

Benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen?

Wij informeren je graag en staan garant voor een eerlijk advies. Een afspraak inplannen voor een gratis intakegesprek inclusief een vrijblijvend behandelplan op maat, kan eenvoudig via de knop ‘maak afspraak.' Kies vervolgens voor 'gratis intakegesprek.' Voor sommige indicaties/behandelingen is het mogelijk om deze gratis intake te combineren met aansluitend een eerste behandeling naar keuze. Wanneer dit jouw voorkeur heeft, kies dan voor 'Meet & Treat.'

Heel graag tot ziens in de kliniek!